Skip to content Skip to footer

זכויות בני נוער בעבודה: מה חשוב לדעת לפני שמתחילים משמרת ראשונה

בני נוער הם אוכלוסייה מוגנת במיוחד בשוק העבודה, וזכויותיהם מוסדרות בחוק עבודת הנוער, תשי"ג-1953. חוק זה נועד להבטיח את רווחתם, בטיחותם ובריאותם של בני הנוער העובדים, תוך דגש על חינוך ועידוד לשילוב במערכת החינוך. מאמר זה נכתב בסיוע הסוכנת אדה, שאומנה לתת לכם מידע ראשוני אודות הזכויות שלכם.

כאמור קובע החוק מגבלות שונות, כמו איסור על העסקת בני נוער מתחת לגיל 15, הגבלת שעות העבודה, והבטחת תנאי עבודה נאותים. לדוגמה, אין להעסיק נער יותר משמונה שעות ביום, ולא ניתן להעסיק בני נוער בלילה, מלבד במקרים חריגים המאושרים בחוק.

לפני שאתם מתחילים את המשמרת הראשונה, כדאי שתדעו כי יש לכם זכויות המוסדרות בעיקר בחוק עבודת הנוער, תשי"ג-1953, ובחוקים ותקנות נוספים המפורטים בסיום המאמר. בתמצית ניתן לומר כי, אסור להעסיק ילדים מתחת לגיל 15 למעט בחופשות רשמיות מבית הספר, מותר להעסיק בני 14 ומעלה בעבודות קלות. שעות עבודה: בני 16-18, מקסימום 8 שעות ביום ו-40 שעות בשבוע. מתחת לגיל 16, מקסימום 8 שעות ביום ו-40 שעות בשבוע בחופשות, 6 שעות ביום בתקופת לימודים. חובה לתת 45 דקות הפסקה ביום עבודה של 6 שעות ומעלה, מתוכן 30 דקות רצופות. אסורה העסקת נוער בעבודת לילה בין השעות 20:00 ל-08:00, עם חריגים מסוימים. לנוער קיים שכר מינימום מיוחד, הנמוך משכר המינימום למבוגרים ו-18 ימי חופשה בשנה (לעומת 12 ימים למבוגרים), וזה לא הכל.

לנוער עובד יש זכאות לדמי מחלה מהיום הראשון (לעומת מהיום הרביעי למבוגרים). חובה לעבור בדיקה רפואית לפני תחילת העבודה. אסור להעסיק נוער בעבודות מסוכנות או מזיקות האסורות על נוער ויש חוקים ותקנות המסדירים את סוגי העבודות שבהן מותר להעסיק בני נוער, כמו למשל איסור העסקת בני נוער בעבודות כבדות או מסוכנות. כמו כן נדרש אישור הורים בכתב להעסקת קטין מתחת לגיל 18.

חשוב לציין כי הפרת זכויות אלו עלולה לגרור קנסות כבדים ואף עונשי מאסר למעסיקים. כמו כן, ישנם חריגים ותנאים מיוחדים בענפים מסוימים, כמו חקלאות או הופעות אמנותיות. זאת ועוד, חובה על המעסיק לספק סביבת עבודה בטוחה ולוודא שהעובדים הצעירים אינם נחשפים לסיכונים בריאותיים. בני נוער זכאים להודעה מוקדמת על פיטורים בהתאם להוראות חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות וכן לשימוע. בני נוער זכאים לחופשה שנתית בהתאם להוראות חוק חופשה שנתית. הם זכאים גם לימי מחלה בהתאם להוראות חוק דמי מחלה. יצויין כי המעסיק חייב לבטח את בני הנוער בביטוח לאומי. בני הנוער זכאים לזכויות סוציאליות נוספות כמו פנסיה (תחת תנאים מסוימים), הפרשות לקרן פנסיה וכו'. כמו כן, המעסיק מחוייב לשמור ולספק תנאי בטיחות ובריאות בעבודה. ידע זה חשוב לא רק לבני הנוער אלא גם להורים, למורים ולמעסיקים, כדי להבטיח שהזכויות של בני הנוער נשמרות והם מקבלים את ההגנה הראויה להם בעבודה.

כאמור קובע החוק מגבלות שונות, כמו איסור על העסקת בני נוער מתחת לגיל 15, הגבלת שעות העבודה, והבטחת תנאי עבודה נאותים. לדוגמה, אין להעסיק נער יותר משמונה שעות ביום, ולא ניתן להעסיק בני נוער בלילה, מלבד במקרים חריגים המאושרים בחוק.

עניין זה, בא לידי ביטוי בת"פ 52548-07-15 עת הרשיע בית הדין האיזורי לעבודה תל אביב-יפו, את המערערת בהעסקת ארבעה בני נוער בניגוד לחוק עבודת נוער, תשי"ג-1953. ההרשעה עסקה בהעסקה חוזרת ונשנית של בני הנוער בשעות הלילה, בין יולי 2013 לפברואר 2014, ובנוסף בהעסקה חד פעמית של אחד הנערים ביום המנוחה.

"…בשקילת הערכים החברתיים, יש ליתן משקל לעובדה כי מדובר באוכלוסייה המצויה בעמדה חלשה, ומחובתו של בית הדין למנוע ניצולם לרעה." (תפ (ת"א) 52548-07-15 מדינת ישראל נ' ל.מ. שירותי כח אדם (צפון) בע"מ  – מאגר נבו 18.02.2019).

בגזר הדין קבע בית הדין קבע שהעבירות מהוות אירוע אחד, בהתחשב בכך שמדובר בהעסקה רציפה שנבדקה במועד אחד של ביקורת. עם זאת, בקביעת מתחם הענישה, התייחס בית הדין למספר העבירות ("יחידות העבירה"), אשר עמד על 38 במספר, וקבע טווח ענישה בין 190,000 ₪ ל-554,800 ₪.

לאור נסיבות המקרה, כגון החריגה בשעות בודדות מהחוק, העובדה שהעבירות נבעו ממחדל של עובדת שפוטרה, ומצבה הכלכלי של המערערת ללא עבר פלילי קודם, פסק בית הדין קנס בסך 300,000 ₪, שישולם ב-10 תשלומים. בנוסף, הוטלה על המערערת התחייבות להימנע מביצוע עבירות דומות במשך שלוש שנים.

גישת בית הדין לעבודה בעניין ניצול לרעה של בני נוער

פסיקה זו מדגימה את גישתו של בית הדין לשמירה על איזון בין החמרה בעבירות הנוגעות לזכויות בני נוער בעבודה לבין התחשבות בנסיבות מקלות, תוך מתן דגש על החומרה שבפגיעה בזכויותיהן של אוכלוסיות מוחלשות. בגזר הדין הודגש כי, "תכליתן של הוראות חוק עבודת הנוער הנוגעות להגבלת העסקתם של ילדים בכלל ושל נערים בשעות הלילה, היא שלא לפגוע בגידולם, בבריאותם או ברווחתם של הילדים והנערים; ולהתאים את חיי העבודה לגיל ולבשלות הילד, תוך הבטחת תנאי עבודה הוגנים. זאת ועוד, הוראות החוק, מטרתן להביא לאיזון בין רצונם של הנערים לכלכל את עצמם מחד, לבין שמירה מפני ניצול הילדים והנערים מצד המעסיקים וההורים. בעבירות של פגיעה בזכויות סוציאליות של עובדים ככלל ושל נערים בפרט, הרי שבמסגרת קביעת מתחם הענישה, בשקילת הערכים החברתיים, יש ליתן משקל לעובדה כי מדובר באוכלוסייה המצויה בעמדה חלשה, ומחובתו של בית הדין למנוע ניצולם לרעה." (תפ (ת"א) 52548-07-15 מדינת ישראל נ' ל.מ. שירותי כח אדם (צפון) בע"מ  – מאגר נבו 18.02.2019).

יודגש כי, התיק הגיע לפתחו של בית הדין הארצי לעבודה והוגש ערעור על גובה הקנס שהושת על החברה אשר הורשעה כאמור בהעסקת ארבעה בני נוער שלא כדין, בניגוד לחוק עבודת הנוער. בית הדין האזורי כאמור קבע את מתחם הענישה לפי מספר "יחידות העבירה" (38 במספר), וקבע כי הרף התחתון של הקנס הוא מכפלה של מספר יחידות העבירה בכפל הקנס המנהלי, ואילו הרף העליון נקבע על 25% ממכפלה של הקנס המירבי במספר יחידות העבירה. בית הדין הארצי פסק בע"פ (ארצי) 12606-04-1, כי אין לקבוע את מתחם הענישה או את העונש באופן אוטומטי על פי הכפלה אריתמטית של מספר יחידות העבירה, מכיוון שיש להתחשב בכך שמדובר ב"אירוע" אחד הכולל מספר עבירות. כמו כן, מתחם הענישה צריך להיקבע בהתאם לנסיבות המקרה ולא באופן מכני.

בית הדין הארצי הפחית את הקנס לסך של 150,000 ₪, תוך שהוא מתחשב גם בחשיבות ההגנה על זכויות בני הנוער כקבוצה מוחלשת, אך גם בנסיבות המקלות של המקרה. "אשר לעונש שיש להטיל במסגרת מתחם הענישה, בהתחשב במכלול הנסיבות הפרטניות החלטנו להעמידו על סך קרוב לרף התחתון של מתחם הענישה, סך של 150,000 ₪. "(עפ (ארצי) 12606-04-19 ל.מ. שירותי כח אדם (צפון) בע"מ נ' מדינת ישראל  – מאגר נבו 16.02.2020).

חוקים בעניין עבודת בני נוער

עבודת בני נוער בישראל מוסדרת באמצעות חוקים ותקנות שמטרתם להגן על זכויותיהם ולספק תנאי עבודה נאותים

בישראל, עבודת בני נוער מוסדרת על ידי מספר חוקים ותקנות שמטרתם להגן על זכויותיהם של העובדים הצעירים ולהבטיח תנאי עבודה נאותים. לצורך המחשה להלן תוצג סקירה של החוקים המרכזיים בין היתר, הקשורים לעבודת בני נוער: הסקירה הוכנה על ידי כלי בינה מלאכותית. הסקירה נבדקה, *אולם יתכן שיפלו בה טעויות ועל כל משתמש לבדוק אם הרשימה מתאימה לצרכיו.

  1. **חוק עבודת הנוער, תשי"ג-1953: כאמור קובע כי,  **גיל מינימום לעבודה:** החוק קובע כי הגיל המינימלי להעסקת נוער הוא 15 שנים, אולם במהלך חופשות הלימודים ניתן להעסיק מגיל 14 בעבודות קלות שאין בהן סיכון לבריאותם וקובע הגבלות על שעות העבודה המותרות לנוער מתחת לגיל 16 (עד 8 שעות ביום) ולנוער מעל גיל 16 (עד 9 שעות ביום), ולא יותר מ-40 שעות בשבוע ולגבי עבודת לילה קובע כי, אסור להעסיק נוער בעבודות לילה בין השעות 22:00 ל-06:00, למעט עבודות מסוימות באישור מיוחד.
  1. חוק חינוך חובה, תש"ט-1949 קובע חובת חינוך עד גיל 18, ולכן מעסיקים לא יכולים להעסיק בני נוער בשעות שבהן הם חייבים להיות בבית הספר.
  1. **חוק שכר מינימום, תשמ"ז-1987: קובע את שכר המינימום לנוער, המחושב באחוזים משכר המינימום הכללי בהתאם לגיל העובד ובכלל זה,  עד גיל 16: 70% משכר המינימום למבוגרים. מגיל 16 עד 17: 75% משכר המינימום למבוגרים. מגיל 17 עד 18: 83% משכר המינימום למבוגרים.
  1. חוק חופשה שנתית, תשי"א-1951: מכוחו בני נוער זכאים לימי חופשה שנתית בהתאם לוותק ולגילם, כפי שמוגדר בחוק זה.
  1. חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951: קובע את הזכות להפסקות במהלך העבודה, כאשר בני נוער זכאים להפסקה של 45 דקות לאחר 6 שעות עבודה.
  2. חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995: מחייב מעסיקים לשלם עבור בני נוער דמי ביטוח לאומי, אשר מכסים גם ביטוח בריאות.
  1. חוק הודעה לעובד (תנאי עבודה), תשס"ב-2002: מחייב מעסיקים למסור לבני נוער הודעה בכתב על תנאי העסקתם, הכוללת פרטים כמו שכר, שעות עבודה ותנאים נוספים.
  1. חוק הגנת השכר, תשי"ח-1958: מחייב מעסיקים לספק תלוש שכר מפורט, המפרט את כל מרכיבי השכר כולל שעות עבודה, ניכויים וזכויות נוספות.

תקנות

עבודת בני נוער בישראל מוסדרת גם באמצעות תקנות שמטרתן להגן על זכויותיהם ולספק תנאי עבודה נאותים. לינק לרשימה של תקנות מרכזיות המסדירות עבודת נוער. המפורסמות באתר משרד העבודה. התקנות הללו נועדו להבטיח שבני נוער יוכלו לעבוד בסביבה בטוחה ובריאה, תוך שמירה על זכויותיהם, כמו גם על התפתחותם האישית והחינוכית. חשוב שמעסיקים, בני נוער והוריהם יהיו מודעים לתקנות אלו על מנת להבטיח העסקה הוגנת וחוקית, תוך שמירה על זכויותיהם והגנה על בריאותם והתפתחותם.

מידע מקיף וחשוב אודות עבודת בני נוער וזכויותיהם ניתן למצוא בהסתדרות הנוער העובד והלומד.

מאמר זה נכתב בסיועה של הסוכנת אדה, שאומנה לתת מידע ראשוני למשתמשים.

רוצים להיעזר בסוכנת אדה ולכתוב מאמרים בעצמכם? מוזמנים לטריטוריה של הסוכנת אדה, כל הזכויות שמורות ולייצר מאמרים משל עצמכם.

_________________________________________

*המאמר נכתב למטרות מידע בלבד ואין לראות בו ייעוץ מקצועי, ו/או המלצה ו/או ייעוץ משפטי מכל סוג שהוא. למרות המאמצים לספק מידע מדויק ועדכני, ייתכן וחלק מהפרטים ישתנו עם הזמן או יתעדכנו לאור שינויי חקיקה. הקוראים מוזמנים לבצע מחקר נוסף או לפנות לאנשי מקצוע בתחום לצורך קבלת ייעוץ מותאם אישית. הכותב ו/או האתר אינם אחראים לשום נזק שייגרם כתוצאה מהסתמכות על התכנים במאמר זה.

מאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ מסודר על ידי עורך דין המתמחה בזכויות בני נוער בעבודה.

מאמר זה אינו מהווה המלצה מכל סוג שהוא. כל העושה שימוש בתוכן המאמר עושה זאת על אחריותו/ה בלבד. יש להיוועץ בעורך דין.

ט.ל.ח

 

 

חזרה לראש העמוד